Brodosplit je na dobrom putu unatoč teškom stanju na tržištu

Bez autora
Jul 18 2011

Splitski škver Brodosplit na dobrom je putu unatoč teškom stanju na tržištu na kojem je malo novih narudžbi. Tu ipak, novi ugovori, a pregovara se i s novim naručiteljima usporedno s postupkom restrukturiranja bez čega nema tržišne utakmice. Hrvatska Vlada sigurno će pomoći Brodosplitu kako bi njegov privatizacijski postupak uspješno završio, a samoborski DIV je vlasnik programa restrukturiranja, koji je odobrio Bruxelles i na temelju kojega je brodogradilište dobilo priliku da se restrukturira. Sada se čeka rješenje AZTN-a o tom programu, a AUDIO mora izraditi i ispregovarati ugovor s DIV-om. Do kraja tjedna očekuje se potpisivanje još jednog pisma namjere za gradnju broda, ali nije rečeno tko je mogući naručitelj. Realno je očekivati da se u predstojećem razdoblju ugovore dva broda, a splitski škver prošao je težak put te je sada na novom početku.

Brodosplit je na dobrom putu unatoč teškom stanju na tržištuBrodosplit je na dobrom putu unatoč teškom stanju na tržištu»Splitski škver Brodosplit na dobrom je putu unatoč teškom stanju na tržištu na kojem je malo novih narudžbi.«, rekao je u ponedjeljak ministar gospodarstva Đuro Popijač, nakon radnog sastanka s Upravom i sindikatima Brodosplita.

Ministar je naglasio da su tu ipak, novi ugovori, a pregovara se i s novim naručiteljima usporedno s postupkom restrukturiranja bez čega nema tržišne utakmice.

Poručio je da će hrvatska Vlada sigurno pomoći Brodosplitu kako bi njegov privatizacijski postupak uspješno završio, podsjetivši i da je samoborski DIV vlasnik programa restrukturiranja, koji je odobrio Bruxelles i na temelju kojega je brodogradilište dobilo priliku da se restrukturira. »Sada čekamo rješenje AZTN-a o tom programu, a AUDIO mora izraditi i ispregovarati ugovor s DIV-om«, dodao je Popijač..

Predsjednik Uprave Brodosplita Srđan Kovač izvijestio je da se do kraja tjedna očekuje potpisivanje još jednog pisma namjere za gradnju broda, ali je odbio otkriti tko je mogući naručitelj. Kovač je, na novinarski upit, kazao kako je realno očekivati da se u predstojećem razdoblju ugovore dva broda, naglasivši da je splitski škver prošao težak put te da je sada na novom početku.

»Prošli smo jedno teško razdoblje, ali mislim da je ovo sada početak. Situacija na tržištu nije spektakularna što nam također ne olakšava poziciju. Ipak, ugovor sklopljen s nizozemskom brodarskom tvrtkom najbolja je potvrda da nam je mjesto na tržištu sofisticiranih brodova«, kazao je Kovač.

Osim bulk carriera koji se gradi za splitski Jadroplov, nedavno je potpisan i ugovor s nizozemskom brodarskom tvrtkom »Jumbo shipping« za gradnju broda za prijevoz teških tereta. Jumbo Shipping jedan je od vodećih svjetskih brodara za prijevoz teških tereta, a ugovoreni brod koji će se graditi u Brodosplitu bit će najveći u njihovoj floti. Predsjednik Nezavisnog sindikata Zvonko Šegvić rekao je da je Nadzorni odbor Brodosplita u ponedjeljak prijepodne potvrdio ugovor s nizozemskom tvrtkom Jumbo, što je dobra vijest s obzirom na zavrzlame koje su pratile potvrdu ugovore s Jadroplovom.

»Veseli nas informacija od direktora Kovača da će ovoga tjedna biti potpisano pismo namjere za gradnju još dva sofisticirana broda. Razgovor s predstavnicima Ministarstva bio je konstruktivan iako je činjenica da se u svemu baš i ne slažemo. Program restrukturiranja ide dalje, a u slučaju privatizacije bitno je da se ispoštuju svi uvjeti iz natječaja«, ustvrdio je sindikalni čelnik Zvonko Šegvić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik